Bir damlası tonlarca temiz su ve toprağı kirleten atık yağları, okullarında biriktiren öğrenciler hem çevreyi korudular ham de hediye olarak sıvı yağ aldılar. Güngören Belediyesi’nin sanayi ve iş yerlerinin ardından konut ve okullarda da atık yağ toplamaya başladı. Bir ayda 1 tona yakın kullanılmış yağ toplayan belediye yetkilileri, öğrencilere çevre bilincini aşılamak için teşvik amaçlı projeler geliştiriyor. Güngören Belediyesi 2012 yılında 16 bin kg atık yağ topladı bunların 1 tona yakınını evlerden toplanan atık yağlar oluşturdu.
Türkiye’de yıllık 2 milyon tona yakın bitkisel yağ tüketiliyor. Bu yağların 350 bin tonu atık yağa dönüşüyor. Resmi rakamlara göre 12 bin ton atık yağ, evlerden ve iş yerlerinden toplanabilir durumda bulunuyor. Güngören Belediyesi, yemek şirketleri, sanayi ve iş merkezlerinin ardından konutlarda ve okullarda da atık yağ toplamaya başladı. 5 litre atık yağ verene 1 litre kullanılmamış sıvı yağ hediye eden belediye yetkilileri bir ayda 1 tona yakın atık yağ topladı. Kampanyaya ilgi gösterenlerin başında ise öğrenciler geliyor. Kemal Kaya İlköğretim Okulu öğrencileri, belediyenin kampanyası üzerine annelerinin kızartmalardan arta kalan yağları kavanozları ve pet şişelere doldurup okula getirdiler. Yaklaşık 200 kilo atık yağ toplayan öğrencilere belediye yetkilileri hediye olarak kullanılmamış sıvı yağ hediye etti.
Kullanılmış bitkisel atık yağlardan biodizel üretildiğine dikkat çeken Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Biodizel, ayçiçeği, soya, kanola ve aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağlardan elde edilmektedir. Hem ekonomiye katkı sağlamak, hem de çevre kirliliğinin önüne geçmek için iş yerlerinin ardından okul ve evlerden de atık yağ toplamaya başladık. Vatandaşlarımız atık yağ toplama kampanyamıza büyük destek oluyor. Yaşadığımız dünyayı korumak için yaptıkları bu iyilik adımını takdirle karşılıyorum” dişe konuştu.
ATIK YAĞ EV EKONOMİSİNE ANINDA DÖNÜYOR
5 litre atık yağ verene 1 litre sıvı yağ kampanyasını duyan ev hanımları ise artık mutfaklarında atık yağ biriktirmeye başladı. Kimi Alo atık yağı arıyor, kimi pencereden sepet sarkıtıp teslim ediyor. Bilboardlarda gördüğü atık yağ toplama kampanyası sonrası 10 litre atık yağ topladığını dile getiren Rahel Kayakoparan, “Atık yağların ne kadar zararlı olduğunu fark ettim. Atık yağı toplayabileceğimi gördüm. Annem ve akrabalarım dahil herkesi atık yağ toplaması konusunda bilgilendirdim. Belediyenin teşvik amaçlı olarak verdiği sıvı yağ ise beni çok şaşırttı” şeklinde konuştu.
Biriktirdiği atık yağların evlerinden alınmasını isteyen vatandaşlar ücretsiz olarak 444 28 45 nolu telefonu arayabilir ya da 0212 449 55 55 nolu telefondan beyaz masaya ulaşabilirler.